Babyhapjes maken

Frootie 2

De eerste vier maanden in het leventje van jouw kindje is het zorgen voor voldoende voedingsstoffen nog vrij simpel. Je kindje krijgt melk – al dan niet via borstvoeding – en krijgt zodoende voldoende voedingsstoffen binnen om flink te groeien. Ook tussen de vier en zes maanden heeft je kindje daar nog ruim voldoende aan. Vanaf zes maanden is het echter belangrijk dat je kindje ook ander eten krijgt. Alleen melk is dan niet meer voldoende, je kindje heeft dan ook groente en fruit nodig om te groeien en gezond te blijven. Hoe pak je dat aan? Koop je potjes, of ga je zelf babyhapjes maken?

Oefenhapjes bij vier maanden

Als je baby vier maanden oud is kun je beginnen met het geven van groente en fruit. Eerst gaat dat nog om oefenhapjes, je kindje zal moeten wennen aan de structuur van eten en ook vooral aan de verschillende smaken. Misschien vindt hij of zij (wegens gemak schrijven we hij) het meteen lekker en zal hij meer en meer willen. De kans is echter groot dat het bij de eerste hapjes niet zo soepel gaat. Bij veel baby’s gaan de eerste hapjes er net zo snel uit als dat ze erin gaan.

Zelf babyhapjes maken

Babyhapjes maken hoeft niet heel moeilijk te zijn. Het is aan te raden om eens per week de keuken in te gaan en zo alvast voor de hele week prakjes klaar te maken. Die kun je gewoon in de vriezer doen. Zo heb je iedere dag van de week verse en gezonde hapjes voor je baby. Zorg voor voldoende afwisseling zodat je kindje steeds nieuwe smaken leert proeven. Het maakt niet uit als je kindje niet alles in één keer lust. Dat hebben volwassenen namelijk ook niet! Soms smaakt het een kindje een tweede of een derde keer al veel beter. Bij vier maanden kun je beginnen met onder andere doperwten, sperziebonen, wortels, bloemkool. Qua fruit kun je denken aan bijvoorbeeld banaan, kiwi of perzik. Soms duurt het even voordat je kindje een smaak lekker vindt. Het kan wel tot vijftien keer duren voordat een kindje een smaak lekker leert vinden. Geef dus niet zomaar op wanneer je kindje iets niet lijkt te lusten, hij moet er gewoon nog even aan wennen.

En dan?

Als je kindje wat ouder wordt kun je steeds meer smaken toevoegen en variëren in de grofheid van het eten. Als je dat doet, wordt je kindje vast een geweldige eter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *